Piaskowe muffinki marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok.Do miski przełożyć miękką margarynę i dodać cukier. Utrzeć mikserem na puch.
2.Dodawać po jednym jajku cały czas dobrze ucierając
3.Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać mikserem.
4.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać łyżkę do ciasta i delikatnie wymieszać aby rozluźnić masę. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać.
5.½ szklanki ciasta odłożyć i dodać do niego kakao i wymieszać dokładnie.
6.Do foremek do muffinek nałożyć po około 1,5 łyżki ciasta i lekko wyrównać. Następnie dodać po łyżeczce ciemnego ciasta i lekko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 160 st i wstawić ciastka. Po około 20 minut temperaturę powyższych do 180 i piec kolejne 20 minut., lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i wyjąć z foremek.
7.Polewa:
W rondelku zagrzać wodę z cukrem aż się cukier rozpuści. Dodać margarynę i mieszać aż cała się rozpuści i połączy z resztą składników. Dodać kakao i dobrze wymieszać. Ostudzić. Polewą udekorować babeczki i posypać błyszczącym cukrem.
Smacznego!
Komentarze