Piaskowe muffinki marmurkowe

0 (0 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • 140 g margaryny tortowej ( miękkiej)
    190 g mąki ziemniaczanej
    90 g maki pszennej
    100 g cukru
    3 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Polewa:
    2 łyżki wody
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    70 g magrayny
    Dodatkowo:
    Błyszczący cukier w różnych kolorach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Piaskowe muffinki marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • margarynę utrzeć na puch z cukrem 1. Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok.Do miski przełożyć miękką margarynę i dodać cukier. Utrzeć mikserem na puch.
  • dodać żółtka 2. Dodawać po jednym jajku cały czas dobrze ucierając
  • dodać suche składniki
3. Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać mikserem.
  • do części ciasta dodać kakao 4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać łyżkę do ciasta i delikatnie wymieszać aby rozluźnić masę. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać.
  • do ciasta dodać kakao 5. ½ szklanki ciasta odłożyć i dodać do niego kakao i wymieszać dokładnie.
  • ciasta nałożyć do foremek 6. Do foremek do muffinek nałożyć po około 1,5 łyżki ciasta i lekko wyrównać. Następnie dodać po łyżeczce ciemnego ciasta i lekko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 160 st i wstawić ciastka. Po około 20 minut temperaturę powyższych do 180 i piec kolejne 20 minut., lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i wyjąć z foremek.
  • 7. Polewa:
    W rondelku zagrzać wodę z cukrem aż się cukier rozpuści. Dodać margarynę i mieszać aż cała się rozpuści i połączy z resztą składników. Dodać kakao i dobrze wymieszać. Ostudzić. Polewą udekorować babeczki i posypać błyszczącym cukrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować