Muffinki marmurkowe

4.5 (143 ocen)

Jeśli potrzebujemy upiec coś bardzo szybko, to oczywiście muffinki są idealne.

Składniki:

  • (na 12 sztuk)

    -280 g mąki;
    - 1 łyżka proszku do pieczenia;
    - szczypta soli;
    - 115 g cukru;
    - 2 średnie jajka;
    - 250 ml mleka;
    - 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła, roztopionego i ostudzonego;
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
    - 2 łyżki kakao.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, olej oraz ekstrakt z wanilii. Zawartość obu naczyń wymieszać razem, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać na przemian po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek.

    Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Studzić na kratce. Przepis pochodzi z bloga śladami słodkiej babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować