250 g gorzkiej czekolady, 200 g wafli maślanych, 12 listków żelatyny, 300 g truskawek, 2 łyżki + 100 g cukru, 1 laska wanilii, 800 g chudego twarożku, 200 g kremówki, zanurzone w czekoladzie wafle i truskawki do dekoracji, olej do formy
Pianka truskawkowa na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę posiekać nożem i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Zmielić drobno 50 g wafli, a 150 g wafli pokruszyć na dość grube kawałki. Łyżką wymieszać wafle ze stopioną czekoladą. Posmarować olejem spód tortownicy. Masę czekoladową wyłożyć na spód blachy, wyrównać i docisnąć. Wstawić na 30 minut do lodówki. Namoczyć w 2 garnuszkach po 6 listków żelatyny. truskawki umyć, oczyścić i zmiksować z 2 łyżkami cukru. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyciągnąć miąższ. Utrzeć twaróg, 100 g cukru, sok z cytryny i miąższ z wanilii. Wymieszać 1/3 kremu ze zmiksowanymi truskawkami. Wycisnąć żelatynę i rozpuścić na małym ogniu w dwóch garnuszkach. Po dwie łyżki kremu twarogowego i truskawkowego wymieszać z żelatyną i dodać do pozostałych części kremów. Oba kremy wstawić do lodówki i poczekać, aż zaczną lekko tężeć. Ubić na sztywno kremówkę. Po połowie dodać do obu kremów. Na spód tortu najpierw nałożyć jasny krem, a następnie różowy. Wstawić tort na godzinę do lodówki. Zdjąć kołnierz z tortownicy i pokroić ciasto na trójkątne kawałki, najlepiej dość długim nożem maczanym wcześniej w gorącej wodzie. Każdą porcję udekorować kawłkami wafli oraz połówkami truskawek zanurzonymi częściowo w czekoladzie.
Komentarze