Truskawkowa pianka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty ucieramy blenderem na drobny pył. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Foremki, bez dna, pokrywamy od wewnątrz cienką warstwą oliwy z oliwek i ustawiamy na małym talerzyku przykrytym kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie w foremce układamy masę z biszkoptów i masła. Dociskamy. Całość wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut aby spód dobrze stężał.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy w blenderze i przelewamy do rondelka. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia składników. Potem odstawiamy do wystudzenia. Otrzymaną masę przelewamy do foremek na biszkopcikowy spód i wstawiamy do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjmujemy go z foremek i dekorujemy truskawkami.
Komentarze