TRUSKAWKOWA PIANKA NA BISZKOPCIE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna pianka z łatwo dostępnych produktów. Idealna na upalne dni. Szczególnie uwielbiana przez moje dzieci

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD:
    * 15 okrągłych biszkoptów
    * 2 łyżki masła roślinnego

    PIANKA:
    * 150 g truskawek
    * 3 łyżki serka mascarpone
    * 1/2 łyżki żelatyny
    * 1 łyżka zimnej wody
    * 3 łyżeczki cukru pudru
    * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa pianka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty ucieramy blenderem na drobny pył. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Foremki, bez dna, pokrywamy od wewnątrz cienką warstwą oliwy z oliwek i ustawiamy na małym talerzyku przykrytym kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie w foremce układamy masę z biszkoptów i masła. Dociskamy. Całość wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut aby spód dobrze stężał.

    Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy w blenderze i przelewamy do rondelka. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia składników. Potem odstawiamy do wystudzenia. Otrzymaną masę przelewamy do foremek na biszkopcikowy spód i wstawiamy do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjmujemy go z foremek i dekorujemy truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować