Pianka na kwaśnej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na dwie części po ok. 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.
2.Blachę o wymiarach 33*20 wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Na spód zetrzeć większą część ciasta, przyklepać i wyrównać dłonią. Podpiec na złoto w temp. 180st. przez 20min. Odstawić do wystudzenia.
3.Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijając dolewać śmietanę. Na końcu wsypać suchy budyń z proszkiem. Masę wylać na podpieczony spód. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Ułożyć na masie, lekko dociskając. Na truskawki zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec przez ok. 50min. w temp. 170st.
Porady
Do mniejszej części surowego ciasta można dodać kakao. Świeże owoce można zastąpić mrożonymi.
Komentarze