EKLERKI Z PIANKĄ KAJMAKOWĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Alternatywa dla tradycyjnych eklerów :)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szkl.wody
    0,5 kostki margaryny
    1 szkl. mąki
    4 jajka
    PIANKA:
    0,5 puszki masy krówkowej
    200 ml kremówki
    3 łyżeczki żelatyny

Eklerki z pianką kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • EKLERKI 1. Margarynę rozpuścić, dodać wodę i zagotować. Następnie wsypać mąkę i mieszać do momentu aż masa zbije się w jedną kulę i zrobi się szklista. Zdjąć garnek z ognia i chwilę przestudzić masę. Po ok. 10 min dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Każde następne jajko również dodawać pojedynczo po dokładnym wymieszaniu. Masą napełnić szprycę i wyciskać na pergamin eklerki. Piec ok 15-20 min w temp. 180st. Jeszcze gorące przeciąć na pół.
  • EKLERKI 2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje wymieszać z masą krówkową. Kremówkę ubić na sztywno i partiami dodawać do masy, aby śmietana nie upadła. Gotową masą nadziać eklerki. Można polać je rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy