Penne po liguryjsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Drugie oblicze kuchni włoskiej

  • 40 min

Składniki:


  • opakowanie makaronu penne (ok. 400-500g)
    500g piersi kurczaka, pokrojonej w niedużą kostkę
    200g boczku, również pokrojonego w kostkę
    opakowanie serka mascarpone
    4-5 pieczarek (u mnie pokrojone w plasterki)
    ząbek czosnku
    cebula
    olej/masło do smażenia
    mały pęczek świeżego tymianku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Penne

Penne po liguryjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na osobnej, małej patelni podsmażamy boczek i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła (w proporcji 3:1), wrzucamy pęczek tymianku i chwilę podsmażamy. Dzięki temu olejki eteryczne z zioła przejdą do oleju.
  • 3. Następnie dodajemy mascarpone oraz makaron. Czekamy, aż serek rozpuści się, po czym dusimy wszystko ok. 10 minut
  • 4. Wrzucamy na patelnię cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię kurczaka oraz pieczarki, smażymy, aż kurczak i pieczarki będą miękkie. Dodajemy ok. połowę wcześniej usmażonego boczku.
  • 5. Podajemy ozdabiając pozostałymi skwarkami i świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mascarpone Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować