opakowanie makaronu penne (ok. 400-500g)
500g piersi kurczaka, pokrojonej w niedużą kostkę
200g boczku, również pokrojonego w kostkę
opakowanie serka mascarpone
4-5 pieczarek (u mnie pokrojone w plasterki)
ząbek czosnku
cebula
olej/masło do smażenia
mały pęczek świeżego tymianku
sól, pieprz
Penne po liguryjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na osobnej, małej patelni podsmażamy boczek i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła (w proporcji 3:1), wrzucamy pęczek tymianku i chwilę podsmażamy. Dzięki temu olejki eteryczne z zioła przejdą do oleju.
3.Następnie dodajemy mascarpone oraz makaron. Czekamy, aż serek rozpuści się, po czym dusimy wszystko ok. 10 minut
4.Wrzucamy na patelnię cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię kurczaka oraz pieczarki, smażymy, aż kurczak i pieczarki będą miękkie. Dodajemy ok. połowę wcześniej usmażonego boczku.
5.Podajemy ozdabiając pozostałymi skwarkami i świeżym tymiankiem.
Komentarze