Pęczak z indykiem i warzywami

4.47 (157 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pęczak- to niedoceniany typ kaszy jęczmiennej. Jednak ostatnio wraca do łask. Przygotowałam bardzo apetyczne danie z pęczakiem i sądzę, że świetnie nadawałby sie też do krokietów, sałatek i zup.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza pęczak: 200 gramów
    - pierś z indyka: 300 gramów
    - marchew i seler (słupki/mogą być mrożone): 50 gramów
    - czubryca zielona (lub mieszanka tymianku,czosnku,bazylii i cebuli): 2 łyżki
    - koperek (świeży/posiekany): 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - papryka czerwona (słodka w proszku): 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżka
    - olej (rzepakowy): 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.47 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak z indykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak wsypać do gotującej się osolonej wody, dodać masło, gotować 15 minut ( na porcję kaszy dwie porcje wody). W tej samej wodzie ugotować marchew i seler. Ugotowaną na sypko kaszę odcedzić, wymieszać z warzywami i koperkiem.
  • 2. Pierś indyka pokroić na 2 cm kawałki, posypać solą, papryką i czubrycą. Wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 10 minut. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię, mięso dusić 20 minut.
  • zdrowe danie z kaszą i warzywami 3. Pęczak podawać z indykiem. Jako dodatek proponuję ulubioną surówkę i sok z marchewki.
  • 4. Rada: pęczak należy przed ugotowaniem przepłukać w zimnej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować