Pęczak- to niedoceniany typ kaszy jęczmiennej. Jednak ostatnio wraca do łask. Przygotowałam bardzo apetyczne danie z pęczakiem i sądzę, że świetnie nadawałby sie też do krokietów, sałatek i zup.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- kasza pęczak: 200 gramów
- pierś z indyka: 300 gramów
- marchew i seler (słupki/mogą być mrożone): 50 gramów
- czubryca zielona (lub mieszanka tymianku,czosnku,bazylii i cebuli): 2 łyżki
- koperek (świeży/posiekany): 2 łyżki
- masło: 1 łyżka
- papryka czerwona (słodka w proszku): 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżka
- olej (rzepakowy): 5 łyżek
Pęczak z indykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak wsypać do gotującej się osolonej wody, dodać masło, gotować 15 minut ( na porcję kaszy dwie porcje wody). W tej samej wodzie ugotować marchew i seler. Ugotowaną na sypko kaszę odcedzić, wymieszać z warzywami i koperkiem.
2.Pierś indyka pokroić na 2 cm kawałki, posypać solą, papryką i czubrycą. Wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 10 minut. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię, mięso dusić 20 minut.
3.Pęczak podawać z indykiem. Jako dodatek proponuję ulubioną surówkę i sok z marchewki.
4.Rada: pęczak należy przed ugotowaniem przepłukać w zimnej wodzie.
Komentarze