Pawi Ogon

5 (156 ocen)

  • 6 godz.

Sprawdzone ciacho, które cieszy nie tylko oko ale i również podniebienie

  • 6 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    CIASTO
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny Kasia
    0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
    1 jajko
    1 żółtko
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 słoiczek powideł śliwkowych

    KREM
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka margaryny Kasia
    2 niebieskie galaretki

    POLEWA (z przepisu JOANNY55)
    100 gram masła
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
    3 łyżki kakao
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Galaretki

Pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. BISZKOPT
    Białka ubić na pianę. Dodać cukier. Dobrze wymieszać, cały czas ubijając. Dodać żółtka. Wymieszać. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do masy jajecznej i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w 180 st C. Ostudzić.
  • nikolaxxxx 2. CIASTO
    Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski razem z 1 kostką miękkiej margaryny Kasia i dokładnie zagnieść. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Z jednej upiec placek (20 minut w 180 st C). Trzy pozostałe części rozwałkować osobno na długość blachy. Posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć w rolady.Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec na złoty kolor w temperaturze 200 st C przez 20 - 30 minut. Ostudzić.
  • nikolaxxxx 3. KREM
    W 1 szklance mleka rozetrzeć żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę Kasia (1 kostkę) utrzeć mikserem powoli dodając przestudzony budyń. Dobrze wyrobić na gładką masę.
  • 4. POLEWA
    100 gram margaryny Kasia wrzucić do garneczka razem z cukrem pudrem, śmietaną i kakaem. Podgrzewać mieszając. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do składników w garneczku. Dobrze wymieszać. Gdy masa zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego ściągnięcia.
  • 5. PRZEŁOŻENIE PLACKA (kolejność od spodu):
    1. cienki kruchy placek
    2. połowa kremu budyniowego
    3. upieczone roladki z powidłami
    4. tężejąca galaretka (odstawić do całkowitego ściągnięcia)
    5. druga połowa kremu budyniowego
    6. biszkopt
    7. polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować