Pieczarki uwielbiam, próbuje z nich stworzyć co rusz to nowe danie. Podawać je na rożne sposoby, tym razem postanowiłam zrobić z owych pieczarek pasztet.
20 min
Składniki:
1100 gram pieczarek
2 cebule
pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej + łyżka do obsypania blachy
1 jajko
sól pieprz do smaku ( po około 1,5 łyżeczki)
łyżka masła do smażenia + 1łyzka do posmarowania blachy
Pasztet z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki "czyścimy" a właściwie "omiatamy" szczoteczką, obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach.
Przekładamy na gorącą - suchą patelnię - pozbawiamy w ten sposób pieczarek wody.
Gdy płyn odparuje dodajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę.
Podsmażamy do zeszklenia się cebuli.
Przekładamy ostudzone pieczarki z cebulą do melaksera, dodajemy jajko bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki - miksujemy.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Blachę keksówke (małą) smarujemy masłem obsypujemy brzegi i spód bułką tartą. Przekładamy masę do blachy, wyrównujemy powierzchnie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy około godziny - tryb - góra dół
Komentarze