Pasztet z kurczaka

5 (142 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Lekki , delikatny pasztet

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kura około 1,5 kg
    300g wątróbki cielęcej lub drobiowej
    1/2kg surowego boczku
    1 cebula
    1 kajzerka
    5 jajek
    1 łyżka masła
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    3 listki laurowe
    1 łyżka vegety
    Szczypta gałki muszkatołowej
    majeranek
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W niewielkiej ilości wody (tyle, by zakryła składniki) gotujemy pociętego na mniejsze części kurczaka, pokrojony na kawałki boczek, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe oraz łyżkę vegety.
    Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodajemy wątróbki i gotujemy kolejne 10-15 min. Doprawiamy solą.
    Odcedzamy wywar, zostawiając w szklance tyle, by móc namoczyć w nim kajzerkę.
    Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce masła,
    Mięso kurczaka obrać z kości, razem z boczkiem, wątróbkę i odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dać jajka, dokładnie wszystko razem wyrobić. Doprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem,majerankiem i gałką muszkatołową. Podłużną formę wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.50 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować