Pasztet z Kurczaka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepyszny i zdrowy pasztet na kanapki.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cały kurczak - u mnie 1,6kg
    400g wątróbki drobiowej
    250g marchewki
    200g selera
    150g pietruszki
    2 liście laurowe
    Kawałek pora (około 20cm)
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 cebule
    3 jajka
    Sól i pieprz do smaku
    1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    Bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Kanapki Pasztet

Pasztet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Umytego kurczaka włożyć do dużego garnka razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, jedną opaloną cebulką, pietruszką, selerem, marchewką, porem zalać wodą i gotować na najmniejszym ogniu przez 80 min.
    Następnie wyjąć z wywaru kurczaka i warzywa, odstawić do wystudzenia.
    2.W międzyczasie umytą i oczyszczoną wątróbkę podsmażyć na patelni z cebulką i również odstawić do wystudzenia.
    3.Z wystudzonego już kurczaka zdjąć całe mięso (skórę też można zmielić chociaż ja tego nie dodawałam), i zmielić je razem z warzywami, podsmażoną wątróbką a następnie doprawić całą masę do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.
    4.Pod sam koniec do pasztetu dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Całość wymieszać delikatnie na jednolitą masę i przełożyć ją do keksówek wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Piec przez około 60 min w temperaturze 180°C (góra-dół). Pasztet można wyjąć z foremki dopiero gdy porządnie wystygnie, w przeciwnym razie może się rozlecieć. Smacznego ♥
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować