Cały kurczak - u mnie 1,6kg
400g wątróbki drobiowej
250g marchewki
200g selera
150g pietruszki
2 liście laurowe
Kawałek pora (około 20cm)
5 ziarenek ziela angielskiego
2 cebule
3 jajka
Sól i pieprz do smaku
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Pasztet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Umytego kurczaka włożyć do dużego garnka razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, jedną opaloną cebulką, pietruszką, selerem, marchewką, porem zalać wodą i gotować na najmniejszym ogniu przez 80 min.
Następnie wyjąć z wywaru kurczaka i warzywa, odstawić do wystudzenia.
2.W międzyczasie umytą i oczyszczoną wątróbkę podsmażyć na patelni z cebulką i również odstawić do wystudzenia.
3.Z wystudzonego już kurczaka zdjąć całe mięso (skórę też można zmielić chociaż ja tego nie dodawałam), i zmielić je razem z warzywami, podsmażoną wątróbką a następnie doprawić całą masę do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.
4.Pod sam koniec do pasztetu dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Całość wymieszać delikatnie na jednolitą masę i przełożyć ją do keksówek wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Piec przez około 60 min w temperaturze 180°C (góra-dół). Pasztet można wyjąć z foremki dopiero gdy porządnie wystygnie, w przeciwnym razie może się rozlecieć. Smacznego ♥
Komentarze