Pasztet z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody razem z liściem laurowym i zielem, aż ziarna zaczną się rozpadać. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę, seler, por, pietruszkę, imbir, marchewkę i czosnek siekamy, bądź ścieramy na tarce (nigdy nie siekajcie cebuli w robocie kuchennym!- będzie gorzka). Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. Po lekkim podsmażeniu dodajemy wino, gałkę, chilli i dusimy przez około 10-15 minut.
2.W dużej misce mieszamy soczewicę (pamiętajcie by wyjąć ziele i liść) z warzywami i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku (oczywiście przed dodaniem jajek) i posiekaną natkę pietruszki. Kokilki smarujemy olejem kokosowym. Do masy dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i wykładamy do kokilek. Wierzch posypujemy mieszanką otrąb i posiekanych orzechów nerkowca. Pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach.
Porady
Pasztet możemy przechowywać w lodówce do 10 dni, bądź możemy go zamrozić. Jest pyszny zapiekany z żółtym serem.
Komentarze