Pasztet z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny zamiennik dla mięsnych pasztetów. Prosty, szybki i zdrowy.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szklanka czerwonej soczewicy
    - 2 szklanki wody
    - liść laurowy
    - 2-3 ziarenka ziela angielskiego
    - 2 cebule
    - 2 marchewki
    - kawałek selera naciowego
    - 1 por (bez zielonych części)
    - 1 korzeń pietruszki
    - 1/2 natki pietruszki
    - 3 jajka
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z czerwonej soczewicy 1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody razem z liściem laurowym i zielem, aż ziarna zaczną się rozpadać. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę, seler, por, pietruszkę, imbir, marchewkę i czosnek siekamy, bądź ścieramy na tarce (nigdy nie siekajcie cebuli w robocie kuchennym!- będzie gorzka). Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. Po lekkim podsmażeniu dodajemy wino, gałkę, chilli i dusimy przez około 10-15 minut.
  • Pasztet z czerwonej soczewicy 2. W dużej misce mieszamy soczewicę (pamiętajcie by wyjąć ziele i liść) z warzywami i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku (oczywiście przed dodaniem jajek) i posiekaną natkę pietruszki. Kokilki smarujemy olejem kokosowym. Do masy dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i wykładamy do kokilek. Wierzch posypujemy mieszanką otrąb i posiekanych orzechów nerkowca. Pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach.

Porady

Pasztet możemy przechowywać w lodówce do 10 dni, bądź możemy go zamrozić. Jest pyszny zapiekany z żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować