Pasztet który znika w mgnieniu oka , a zapach imbiru roznosi się po całym domu
2 godz. 30 min
Składniki:
20 dag łopatki wieprzowej
30 dag wątróbki drobiowej
25 dag surowego boczku
25 dag mięsa z udek kurczaka
1 duża marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 czerstwa kajzerka
2 jajka
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Pasztet pieczony z imbirową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć , posolić i obsmażyć na oleju. Podlać gorącą wodą tak aby mięso było zakryte i dusić do miękkości wraz z obranymi warzywami liściem laurowym i zielem angielskim. Wątróbkę usmażyć osobno na odrobinie oleju. Gdy mięso będzie miękkie zmielić go razem z wątróbką i warzywami trzykrotnie na najmniejszym sitku . W pozostałym wywarze z mięsa ok. 1 szklanki namoczyć kajzerkę i zmielić wraz z mięsem. Dodać żółtka , przyprawy a na końcu pianę z białek . Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.Piec ok. 1-1,5 godz.w 180 st.
Komentarze