Niezwykle aksamitny i pyszny. Smakuje zarówno z chrzanem, jak i z żurawiną. Nie może go u nas zabraknąć w czasie Wielkanocy, Bożego Narodzenia i ważnych, rodzinnych uroczystościach.
2 godz. 30 min
Składniki:
- 1 kg świeżego boczku,
- 40 dag wątróbki drobiowej,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 kajzerka,
- 1/4 kostki margaryny,
- 1/2 szklanki mleka,
- sól, pieprz, majeranek,
- tłuszcz i bułka tarta do foremek.
Pieczony pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek gotujemy (40 minut), przepuszczamy jednokrotnie przez maszynkę do mięsa.
Wątróbkę oczyszczamy, cebulkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
margarynę, przesmażamy na niej cebulę i wątróbkę, lekko studzimy.
Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku.
Usmażoną wątróbkę z cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa,
dodajemy do zmielonego boczku wraz z namoczoną bułką i jajkiem, dokładnie
wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
2.Foremki do pasztetu smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, napełniamy mięsną masą.
Foremki z pasztetem wkładamy do naczynia żaroodpornego lub formy z wodą (wypełnione do 1/2 wysokości foremek z pasztetem), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez godzinę.
Komentarze