Pieczony pasztet

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Niezwykle aksamitny i pyszny. Smakuje zarówno z chrzanem, jak i z żurawiną. Nie może go u nas zabraknąć w czasie Wielkanocy, Bożego Narodzenia i ważnych, rodzinnych uroczystościach.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 kg świeżego boczku,
    - 40 dag wątróbki drobiowej,
    - 1 cebula,
    - 1 jajko,
    - 1 kajzerka,
    - 1/4 kostki margaryny,
    - 1/2 szklanki mleka,
    - sól, pieprz, majeranek,
    - tłuszcz i bułka tarta do foremek.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pieczony pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek gotujemy (40 minut), przepuszczamy jednokrotnie przez maszynkę do mięsa.
    Wątróbkę oczyszczamy, cebulkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
    margarynę, przesmażamy na niej cebulę i wątróbkę, lekko studzimy.
    Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku.
    Usmażoną wątróbkę z cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa,
    dodajemy do zmielonego boczku wraz z namoczoną bułką i jajkiem, dokładnie
    wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • 2. Foremki do pasztetu smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, napełniamy mięsną masą.
    Foremki z pasztetem wkładamy do naczynia żaroodpornego lub formy z wodą (wypełnione do 1/2 wysokości foremek z pasztetem), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować