Pasztet drobiowy z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dodatek porzeczki i galaretka porzeczkowa wyostrzyły smak pasztetu. Polecam przepis, który jest bardzo prosty.Pięknie się prezentuje na stole a jeszcze lepiej smakuje.

  • 50 min

Składniki:

  • Forma:11x25 cm
    Składniki:
    4 duże udka z kurczaka(u mnie 1,3 kg)
    40 dag wątróbki drobiowej
    3 jajka
    1 średnia cebula
    ½ szklanki czerwonej porzeczki
    1 bułka kajzerka
    1 łyżka masła
    Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Galaretka porzeczkowa:
    ½ l czerwonej porzeczki
    1 łyżka żelatyny
    Folia do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wątróbki oczyścić z błonek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Na maśle przesmażyć cebulę, dodać wątróbkę, dusić całość około 10 minut, by nie była surowa, wystudzić.
    Udka z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, ugotować, wyjąć z rosołu, obrać z kości. Bułkę namoczyć, osączyć. Mięso, bułkę i wątróbkę zmielić dwukrotnie. Do całości dodać 3 żółtka, przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Do masy dodać porzeczkę, ponownie wymieszać. Blaszkę wyłożyć folią, przełożyć mięso, wyrównać, na wierzch wyłożyć część porzeczek, piec w temp. 180 stopni 60 minut. Wystudzić. Porzeczki na galaretkę rozgotować, przetrzeć przez gęste sitko, musu ma być ½ szklanki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić do spęcznienia, następnie podgrzać, wymieszać z musem, odstawić do stężenia. Na wystudzony pasztet wylać mus, ponownie wystudzić.

Porady

1. do mięsa można dodać ząbek czosnku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować