Dodatek porzeczki i galaretka porzeczkowa wyostrzyły smak pasztetu. Polecam przepis, który jest bardzo prosty.Pięknie się prezentuje na stole a jeszcze lepiej smakuje.
50 min
Składniki:
Forma:11x25 cm
Składniki:
4 duże udka z kurczaka(u mnie 1,3 kg)
40 dag wątróbki drobiowej
3 jajka
1 średnia cebula
½ szklanki czerwonej porzeczki
1 bułka kajzerka
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Galaretka porzeczkowa:
½ l czerwonej porzeczki
1 łyżka żelatyny
Folia do pieczenia
Pasztet drobiowy z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wątróbki oczyścić z błonek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Na maśle przesmażyć cebulę, dodać wątróbkę, dusić całość około 10 minut, by nie była surowa, wystudzić.
Udka z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, ugotować, wyjąć z rosołu, obrać z kości. Bułkę namoczyć, osączyć. Mięso, bułkę i wątróbkę zmielić dwukrotnie. Do całości dodać 3 żółtka, przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Do masy dodać porzeczkę, ponownie wymieszać. Blaszkę wyłożyć folią, przełożyć mięso, wyrównać, na wierzch wyłożyć część porzeczek, piec w temp. 180 stopni 60 minut. Wystudzić. Porzeczki na galaretkę rozgotować, przetrzeć przez gęste sitko, musu ma być ½ szklanki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić do spęcznienia, następnie podgrzać, wymieszać z musem, odstawić do stężenia. Na wystudzony pasztet wylać mus, ponownie wystudzić.
Komentarze