Paszteciki-pierożki z kapusta i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę wymieszać z drożdżami i odrobiną cukru.
Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę z drożdżami oraz szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli.
Wyrobić ciasto i zostawić na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na cienki placki, nakładać farsz i formować paszteciki (pierożki, trójkąciki).
2.Kapustę drobno posiekać i dobrze wypłukać (jeśli była bardzo kwaśna).
Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Kapustę gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody a następnie dodać pieczarki, olej, sos sojowy oraz pieprz i gotować jeszcze razem chwilę aż smaki się połączą.
Wykrawać szklanką krążki ciasta, nakładać farsz kapuściany i zlepić brzegi dość mocno bo:
ja zrobiłam to za słabo i podczas pieczenia pierożki się pootwierały, wygląda to cudnie ale jeśli chcecie aby się nie otworzyły to dociśnijcie mocno.
Pierożki należy posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w 180 stopniach przez 20 minut do zrumienienia.
Smacznego!
Porady
Pamiętajcie aby docisnąć dobrze brzegi ciasta bo inaczej będą się otwierać, choc takie tez mają swój urok.
Komentarze