Pasta z ostrej papryczki

4.42 (191 ocen)

Jeśli posiadacie ostrą papryczkę i lubicie ostre jedzenie to przeróbcie ją na pastę..

Składniki:

  • • 2 garści ostrych papryczek
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.42 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Pasta z ostrej papryczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Umyte papryczki pokroić na plastry. Użyć gumowych rękawiczek, bo ostrość długo utrzymuje się na skórze.
    • Rozgrzać oliwę i przesmażyć papryczki, posolić, podlać wodą i dusić 5 minut.

    • Przełożyć do blendera i zmiksować. Nie miksować w otwartym garnku bo powietrze przesiąknie ostrą papryczką i można się narazić na atak kaszlu i płaczu, czego i tak nie da się uniknąć podczas smażenia. W związku z tym należy przygotowywać pastę przy otwartych oknach i mocnym wyciągu kuchennym.
    • Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać gorącej wody.
    • Zmiksowaną pastę przełożyć do garnka i zagotować.
    • Zapakować do małych wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Porady

Wyszły mi 3 małe słoiczki, nie miałam jednak odwagi próbować smaku czerwonej pasty. Po otwarciu przechowuję taki słoiczek w lodówce, a pastę dodaję w odpowiedniej ilości do dań i dopiero wtedy próbuję smak. Przydaje się do gulaszów, zup i dań orientalnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować