PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM

5 (166 ocen)

  • 30 min

Smaczne i pożywne danie obiadowe.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    6-7 papryk czerwonych

    2 szklanki ryżu

    6 szklanek wody

    płaska łyżeczka soli

    0,5 kg mięsa mielonego z łopatki

    1 duża cebula

    4 ząbki czosnku

    2-3 łyżki oleju

    1 jajko

    sól,pieprz, przyprawa uniwersalna, zioła prowansalskie, maggi

    SOS POMIDOROWY:

    1 średnia cebula

    3-4 ząbki czosnku

    3 łyżki oleju

    1 szklanka bulionu

    3 łyżki przecieru pomidorowego

    2 łyżki ketchupu

    2 łyżki śmietany

    maggi

    zioła prowansalskie

    mąka + woda do zagęszczenia

Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka nadziewana mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę wydrążyć z błon i oczyścić z nasion. Sparzyć w wrzątku przez 5 minut.
  • 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę i zeszklić na oleju. Dodać przyprawy.
  • 4. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, cebulę z czosnkiem i przyprawami, następnie wbijamy jajko i mieszamy.
  • 5. Farsz przekładamy do papryki i wkładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego, następnie naczynie z papryką nakrywamy lub wkładamy do rękawa do pieczenia.
  • 6. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy około godziny.
  • 7. Polewamy sosem pomidorowym.
  • 8. SOS: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na oleju. Wlać bulion, dodać przecier pomidorowy, ketchup, roztrzepaną śmietanę i przyprawić. Zgęścić wedle gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować