Papryka konserwowa do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki (mniej więcej 300 ml) myjemy, wyparzamy (najlepiej w piekarniku, 10-15 minut w 100 stopniach). Do każdego słoika wrzucamy: około 0,5 łyżeczki gorczycy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela, liść laurowy (zależy od wielkości słoika, do większego wrzucamy więcej, do mniejszego mniej).
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy na mniejsze paski, wkładamy ciasno do słoika. Na wierzch wkładamy pół liścia laurowego.
2.Przygotowujemy zalewę z: 7 szklanek wody, 1 szklanki octu, 8 łyżek cukru i 2 łyżek soli. Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Słoiki z papryką zalewamy gorącą zalewą, dodajemy po łyżeczce oleju rzepakowego i mocno zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut.
Komentarze