Ciasto 3bit

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Słodko-słone ciasto dla wielbicieli kajmaku.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej (ja użyłam 510 gramowej puszki masy kajmakowej ze SM Gostyń)
    2 opakowania krakersów solonych (duże)
    1 opakowanie herbatników (duże)
    3 szklanki mleka (np. 1,5%) + 1 i 3/5 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    125 g masła (może być z obniżoną zawartością tłuszczu)
    4 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    2 Śnieżki
    kakao lub gorzka czekolada do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Herbaty

Ciasto 3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki do ciasta o wymiarach 24 x 28 cm (wymiary góry blaszki, która zwęża się ku dołowi, wymiary dna 20x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów.
  • 2. Kajmak podgrzać. Gorący wyłożyć na krakersy i zakryć kolejną warstwą.
    Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym (jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast trzeba zmniejszyć ilość cukru) oraz masłem. 1 szklankę mleka wymieszać z jajkami i mąką i dodać do gotującego się mleka. Energicznie mieszać do czasu aż zrobi się budyń. Gorący wylać na krakersy i przykryć warstwą herbatników. Odstawić do ostudzenia.
  • 3. 1 i 3/5 szklanki mleka zmiksować ze Śnieżkami. Powstałą bitą śmietaną wyłożyć na herbatniki. Oprószyć kakao lub startą czekoladą.

Porady

Jeśli nie chcemy bardzo słodkiego ciasta należy zmniejszyć ilość cukru. Dodanie 1/2 szklanki cukru sprawia, że ciasto jest naprawdę słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować