Żytnie naleśniki z serem białym i sosem pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Naleśniki dobre i na obiad i na deser. Słodkie, a sos pomarańczowy nadaje im wyjątkowości.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej
    1-2 jajka (w zależności od wielkości)
    0,5 szklanki mleka
    0,75 szklanki wody gazowanej
    2 łyżki oleju roślinnego

    250 g sera białego
    1 opakowanie jogurtu naturalnego

    4 pomarańcze
    4 łyżki cukru
    2 duże łyżki zimnego masła
    szczypta soli
    2 łyżeczki octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Sosy

Żytnie naleśniki z serem białym i sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąką przesiać do misy, dodać jajka, mleko, wodę oraz olej i zmiksować mikserem. Ciasto powinno być płynne i mieć konsystencję kefiru. Z mąki żytniej może wyjść dużo gęstsze, wtedy należy dodać wody lub mleka.

    Patelnię rozgrzać i lekko posmarować olejem (wystarczy tylko przed pierwszym pieczeniem). Na rozgrzany olej wylać odpowiednią ilość ciasta i smażyć na złoty kolor.
  • 2. Ser zmielić w maszynce kilka razy i wymieszać z jogurtem naturalnym (można dodać cukru pudru jeśli zależy nam na słodkim farszu).

    Z pomarańczy wycisnąć sok i przetrzeć go przez sito. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i postawić na ogniu. Cukier powinien uzyskać jasno złoty kolor. Wlać do niego cały sok. Zamieszać intensywnie do ewentualnego rozpuszczenia się karmelu. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Zestawić sos z ognia i dodać masło, które zagęści sos. Doprawić solą i octem.

Porady

Mąkę żytnią można zastąpić pszenną albo inną, którą akurat mamy. Można też wymieszać różne mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować