Żytnie naleśniki z serem białym i sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąką przesiać do misy, dodać jajka, mleko, wodę oraz olej i zmiksować mikserem. Ciasto powinno być płynne i mieć konsystencję kefiru. Z mąki żytniej może wyjść dużo gęstsze, wtedy należy dodać wody lub mleka.
Patelnię rozgrzać i lekko posmarować olejem (wystarczy tylko przed pierwszym pieczeniem). Na rozgrzany olej wylać odpowiednią ilość ciasta i smażyć na złoty kolor.
2.Ser zmielić w maszynce kilka razy i wymieszać z jogurtem naturalnym (można dodać cukru pudru jeśli zależy nam na słodkim farszu).
Z pomarańczy wycisnąć sok i przetrzeć go przez sito. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i postawić na ogniu. Cukier powinien uzyskać jasno złoty kolor. Wlać do niego cały sok. Zamieszać intensywnie do ewentualnego rozpuszczenia się karmelu. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Zestawić sos z ognia i dodać masło, które zagęści sos. Doprawić solą i octem.
Porady
Mąkę żytnią można zastąpić pszenną albo inną, którą akurat mamy. Można też wymieszać różne mąki.
Komentarze