Papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną z gorgonzolą

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Zdrowa wersja papryki z mięskiem i kaszą

  • 60 min

Składniki:

  • 5 sztuk czerwonej papryki
    500 g mielonego mięsa
    torebka ugotowanej kaszy gryczanej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
    pół pęczka natki pietruszki
    jajko
    sól, pieprz
    łyżka oliwa
    szklanka wody lub bulionu
    150 g sera gorgonzola
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Papryki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ z pestkami.
    Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista.
    Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
    Mięso wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulą z czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami :solą, pieprzem i bazylią lub oregano.
    Mięsną masą wypełniamy papryki.
    Papryki możemy przygotować na dwa sposoby:
    - ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec w piekarniku przez 40 min w temp. 180 st.C.
    -ułożyć w głębokiej patelni, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 30 minut.
    Na ciepłe papryki nakładamy ser gorgonzola.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować