Szybko i smacznie ,bez stania przy "garach" w te upały :)
40 min
Składniki:
250 g makaronu pappardelle (lub innego ,ulubionego)
2 pojedyncze filety z kurczaka
biała część pora
2 marchewki
pęczek koperku
200 g startej mozzarelli
mała puszka groszku
łyżeczka trawy trzcinowej
500 ml śmietany 10%`
łyżka masła
sól pieprz
Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone filety z kurczaka podsmażamy na maśle razem z pokrojonym porem oraz startą na grubych oczkach marchewką ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy razem z kurczakiem ,porem ,marchewką i osączonym groszkiem ,przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem ,trawą trzcinową ,solą ,pieprzem i zalewamy nią makaron. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 30-35 min. 10 min przed końcem pieczenia ,naczynie wyjmujemy ,makaron posypujemy startą mozzarellą i pieczemy dalej.
Komentarze