Panna Cotta jaglano - truskawkowa

4.5 (157 ocen)

  • 15 min

Propozycja na smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu deser na bazie kaszy jaglanej, podawany z truskawkowym musem. Ta Panna Cotta to zdrowa i pożywna słodycz - dobry sposób na przemycenie kaszy jaglanej wszystkim Maluchom :) Deser jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach.

  • 15 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA DWIE PORCJE:
    - 500 ml mleka
    - 5 łyżek kaszy jaglanej
    - 1 łyżeczka masła
    - cukier trzcinowy lub stewia w płynie
    - 400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta jaglano - truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy mus truskawkowy:

    Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i przekładamy do naczynia. Wszystko miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, a na koniec dosładzamy cukrem lub stewią.
  • 2. Następnie do przygotowania deseru potrzebny będzie nam młynek do kawy, w którym zrobimy mąkę jaglaną.

    5 łyżek kaszy jaglanej mielimy w młynku do momentu powstania mąki.

    Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczkę masła, 2 łyżki musu truskawkowego oraz przygotowaną mąkę jaglaną. Wszystko zagotowujemy do momentu zgęstnienia przez cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  • 3. Na sam koniec zawartość garnka przelewamy do pucharków lub dużych szklanek i schładzamy w lodówce do momentu aż masa zmieni stan skupienia.

    Gotową Panna Cottę wykładamy na talerzyki i polewamy musem truskawkowym.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować