500 ml. śmietanki kremówki 36% + miąższ z laski wanilii lub 4 łyżeczki cukru waniliowego
500 ml. musu z truskawek ( to będzie ok. 700 g truskawek )
5 łyżek cukru kryształu
6 łyżeczek żelatyny + 8 łyżek gorącej wody do jej rozpuszczenia
sos do polania :
300 g truskawek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mączki ziemniaczanej rozrobionej w 1/4 szklanki wody
Panna cotta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę z cukrem i wanilią postawić na średnim ogniu i pomału doprowadzić do zagotowania, połączyć z rozpuszczoną żelatyną i odstawić do przestudzenia.
W tym czasie truskawki zmiksować na puszystą masę, następnie delikatnie wymieszać z przestudzoną śmietaną
2.Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3.W tym czasie można zrobić własny truskawkowy sos do polania.
Truskawki pokroić na ćwiartki, wrzucić do rondelka, wsypać cukier, wlać 1-2 łyżki wody i pogotować ok. 10 minut, jak puszczą sok zaprawić rozprowadzoną mączką ziemniaczaną, ostudzić.
4.Podawać mocno schłodzone polane sosem truskawkowym.
Można podać w pucharkach lub na talerzyku (jest trochę roboty przy takim podaniu, ponieważ żeby wyłożyć trzeba pucharek polać gorącą wodą aby deser chciał z niego wyjść – jak ktoś ma cierpliwość to czemu nie !)
Komentarze