Panna cotta truskawkowa

0 (0 ocen)

Ten deser włoski na pewno Cię zachwyci !

Składniki:

  • 500 ml. śmietanki kremówki 36% + miąższ z laski wanilii lub 4 łyżeczki cukru waniliowego
    500 ml. musu z truskawek ( to będzie ok. 700 g truskawek )
    5 łyżek cukru kryształu
    6 łyżeczek żelatyny + 8 łyżek gorącej wody do jej rozpuszczenia
    sos do polania :
    300 g truskawek
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki mączki ziemniaczanej rozrobionej w 1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00e5u5u 1. Śmietanę z cukrem i wanilią postawić na średnim ogniu i pomału doprowadzić do zagotowania, połączyć z rozpuszczoną żelatyną i odstawić do przestudzenia.

    W tym czasie truskawki zmiksować na puszystą masę, następnie delikatnie wymieszać z przestudzoną śmietaną
  • image-1ik45dy 2. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

  • image-0nheg4q 3. W tym czasie można zrobić własny truskawkowy sos do polania.
    Truskawki pokroić na ćwiartki, wrzucić do rondelka, wsypać cukier, wlać 1-2 łyżki wody i pogotować ok. 10 minut, jak puszczą sok zaprawić rozprowadzoną mączką ziemniaczaną, ostudzić.

  • image-103of5c 4. Podawać mocno schłodzone polane sosem truskawkowym.
    Można podać w pucharkach lub na talerzyku (jest trochę roboty przy takim podaniu, ponieważ żeby wyłożyć trzeba pucharek polać gorącą wodą aby deser chciał z niego wyjść – jak ktoś ma cierpliwość to czemu nie !)

  • image-16n1bf3 5. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować