Pałki kurczaka pieczone na ryżu z warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawą do kurczaka. Odstawiamy do lodówki. Na głęboką patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy umyty i pokrojony w pół plasterki por, chwilę dusimy.
2.Brokuł i kalafior dzielimy na małe różyczki (usuwamy twarde części) i łączymy z porem. Cztery szklanki wody zagotowujemy z kostką rosołową i zalewamy warzywa na patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem , papryką mieloną, przecierem i delikatnie mieszamy do momentu zagotowania.
3.Na wysmarowaną masłem brytfannę wysypujemy ryż i zalewamy sosem warzywnym. Na wierzch kładziemy pałki kurczaka. Pieczemy pod przykryciem ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Podajemy np. z gotowanym brokułem.
Komentarze