Pałki kurczaka pieczone na ryżu z warzywami.

4.5 (181 ocen)

Moja wzbogacona wersja ,,skrzydełek pieczonych na ryżu". Bardzo smaczny i sycący obiad jednogarnkowy, rodzinka zadowolona :)

Składniki:

  • 4-6 pałek kurczaka
    2 szklanki ryżu
    20 dag brokuła
    20 dag kalafiora
    pół pora (biała część)
    kostka rosołowa
    przyprawa do kurczaka
    słodka,mielona papryka
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    sól,pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki kurczaka pieczone na ryżu z warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pałki posyp przyprawą do kurczaka 1. Pałki kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawą do kurczaka. Odstawiamy do lodówki. Na głęboką patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy umyty i pokrojony w pół plasterki por, chwilę dusimy.
  • przygotuj zalewę 2. Brokuł i kalafior dzielimy na małe różyczki (usuwamy twarde części) i łączymy z porem. Cztery szklanki wody zagotowujemy z kostką rosołową i zalewamy warzywa na patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem , papryką mieloną, przecierem i delikatnie mieszamy do momentu zagotowania.
  • rozłóz pałki na zalewie warzywnej 3. Na wysmarowaną masłem brytfannę wysypujemy ryż i zalewamy sosem warzywnym. Na wierzch kładziemy pałki kurczaka. Pieczemy pod przykryciem ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Podajemy np. z gotowanym brokułem.

Porady

zalewę warzywną można przygotować w garnku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Por Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować