Pałki kurczaka na maśle klarowanym, karmelizowane marchewki z makaronem casarecce

4.5 (144 ocen)

  • 40 min

Proste i szybkie :) i to co kocham ... masło klarowane.

  • 40 min

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
    2 łyżki masła klarowanego
    2 marchewki
    2 garście makaronu casarecce
    przyprawy: słodka papryka czerwona, majeranek, carry, sól, pietruszka zielona
    1 łyżka miodu
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki kurczaka na maśle klarowanym, karmelizowane marchewki z makaronem casarecce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki kurczaka myję, obieram ze skóry. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i podsmażam kurczaka razem z przyprawami (słodka papryka czerwona, majeranek, carry, sól).
    Po obsmażeniu z 2 stron zmniejszam gaz i duszę pod przykryciem (w razie potrzeby odrobinę można podlać wodą).
    Po wyłączeniu gazu dodać 1 ząbek czosnku dla aromatu sosu.
  • 2. Obieram marchewkę i kroję na mniejsze kawałki (jeżeli mamy pęczek młodej marchewki tylko obieramy i dusimy w całości), podlewam wodą aby tylko zakryła warzywo, dodaję łyżkę miodu.
    Gotuję do miękkości, następnie odparowuję wodę aby marchewki się skarmelizowały.
  • 3. Gotuję makaron do miękkości.
  • 4. Gorące pałki wykładam na talerz.
    Do sosu dodaję ugotowany, odcedzony makaron, pietruszkę, mieszam. Doprawiam w razie potrzeby.

    Danie gotowe do nałożenia.
    Smacznego!

Porady

Polecam aby przygotować mięso dzień wcześniej. Najlepiej smakuje obłożone czosnkiem i doprawione solą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować