Pałki kurczaka na maśle klarowanym, karmelizowane marchewki z makaronem casarecce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki kurczaka myję, obieram ze skóry. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i podsmażam kurczaka razem z przyprawami (słodka papryka czerwona, majeranek, carry, sól).
Po obsmażeniu z 2 stron zmniejszam gaz i duszę pod przykryciem (w razie potrzeby odrobinę można podlać wodą).
Po wyłączeniu gazu dodać 1 ząbek czosnku dla aromatu sosu.
2.Obieram marchewkę i kroję na mniejsze kawałki (jeżeli mamy pęczek młodej marchewki tylko obieramy i dusimy w całości), podlewam wodą aby tylko zakryła warzywo, dodaję łyżkę miodu.
Gotuję do miękkości, następnie odparowuję wodę aby marchewki się skarmelizowały.
3.Gotuję makaron do miękkości.
4.Gorące pałki wykładam na talerz.
Do sosu dodaję ugotowany, odcedzony makaron, pietruszkę, mieszam. Doprawiam w razie potrzeby.
Danie gotowe do nałożenia.
Smacznego!
Porady
Polecam aby przygotować mięso dzień wcześniej. Najlepiej smakuje obłożone czosnkiem i doprawione solą.
Komentarze