Cielęcina na maśle klarowanym z czosnkiem i solą

4.49 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Bardzo prosty przepis, który podała mi moja mama. Opisała sposób przygotowania w 2 zdaniach i ja też tak zrobię, ponieważ nie ma co się rozpisywać :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg cielęciny bez kości
    2 ząbki czosnku
    sól,
    mleko, aby zalać mięso,
    dodatki: młode ziemniaczki, pomidor z rucola.
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cielęcina na maśle klarowanym z czosnkiem i solą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cielęcinę moczymy 24 godziny w mleku, aby była krucha.
  • 2. Następnie myjemy mięso, osuszamy i nacieramy solą, czosnkiem i odstawiamy na kolejne 24 godziny.
  • 3. Po tym czasie obsmażamy na maśle klarowanym i dusimy pod przykryciem, delikatnie podlewając wodą, w razie potrzeby.
  • 4. Czas duszenia to 1,5-2 godziny w zależności od wielkości mięsa.
    Ważne, aby mięso odpoczęło po uduszeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować