Pączki z wiśniami - przepis rodzinny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zetrzeć z łyżką cukru. Dodać łyżkę mąki i 1/4 szklanki mleka. Wymieszać rozczyn. Zostawić na kwadrans.
2.W drugiej misce zmiksować żółtka z pozostałym cukrem.
Dodać do żółtek mąkę, rozczyn. Delikatnie zagniatać dodając pozostałe mleko. Ciasto powinno być luźniejsze niż na bułeczki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki dodać olej i jeszcze raz zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia.
3.Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrajać kółka.
Wiśnie odsączyć. Na każdy okrąg ciasta nałożyć ok. łyżkę wiśni. Zalepić i zostawić do ponownego wyrośnięcia na jakieś 15 minut.
4.Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Następnie odsączyć i obsypać cukrem pudrem.
Komentarze