Pączki wiedeńskie

4.5 (146 ocen)

  • 15 min

Pyszne pączusie wiedeńskie

  • 15 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąka,
    1 kost margaryna palma,
    0,5 l woda,
    szczypta soli,
    12 szt jajka,
    1,5 szkl cukier puder,
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    do rondla włożyć, margarynę, mąkę, wodę, sól. Na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników. Ciasto dobrze łyżką wyrobić, by się nie zrobiły grudki. Ciasto ma być szkliste, takie jak na karpatkę. Po wystygnięciu ciasta, dodać jajka i dobrze wymieszać. Po wyrobieniu ciasta na jednolitą masę, włożyć ciasto do specjalnego woreczka do przybierania tortów.
  • 2. Na papierze pergaminowym, obrysować obwód garnka w którym będą się smażyły pączki. Na to obrysowane kółko, wyciskać w odstępach z worka ciasto. Tłuszcz dobrze rozgrzać, na tłuszcz wkładać papier z wyciśniętym ciastem, aż sam papier odejdzie od ciasta, a pączki zostawić do zrumienienia się na złoty kolor. Papier z tłuszczu wyrzucić.
  • 3. Tak postępować do wykończenia się ciasta. Gotowe pączki wybierać łyżką cedzakową.
  • 4. Gotowe pączki, obsypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować