Pączki odrywane w posypce kakaowej

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Drozdzowe ciasto nie potrzebuje szczegolnej rekomendacji,lubimy je w kazdej postaci-zapewniam ze paczki tak przygotowane zaskocza nas samych i domownikow.

  • 3 godz.

Składniki:

  • .400 gr maki pszennej
    .25 gr drozdzy swiezych
    .4 lyzki sklarowanego masla ( zimne )
    .1 szklanka cieplego mleka + 3 lyzki
    .3 lyzki cukru + 1 lyzeczka
    .1 jajko ( cale )
    .szczypta soli
    .aromat rumowy do ciast
    .dzem brzoskwiniowy

    oraz
    .1/2 szklanki cukru
    .2 lyzki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki odrywane w posypce kakaowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze rozpuszczamy w cieplym mleku wraz z cukrem-odstawiamy.
    Do miski przesypujemy make,dodajemy cukier ,szczypte soli i mieszamy ,potem robimy dolek,dodajemy zaczyn z drozdzy,jajko,maslo i reszte mleka-wszystko mieszamy najpierw lyzka,potem przez chwile wyrabiamy ciasto reka.
  • 2. Miske z ciastem okrywamy jak zawsze najpierw folia,potem sciereczka i odstawiamy do wyrastania na 1 godz.
  • 3. Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc wykladamy je na deske i wyrabiamy nieco,nastepnie wazymy je i dzielimy na rowne czesci ( u mnie bylo 10 porcji ).
  • 4. Piekarnik nagrzawamy do 180stC.
  • 5. W osobnej miseczce mieszamy kakao z cukrem .
    Tortownice ( moze byc jak najbardziej z kominem ) smarujemy maslem i pudrujemy kakao.
  • 6. Rowne porcje ciasta wypelniamy dzemem zaciskamy koncowki ,nastepnie gotowy paczek zanurzamy w mieszance kakawo-cukrowej.
  • 7. Gotowe paczki ukladamy warstwowo ,jesli mamy tortownice z kominem,powstana dwie warstwy z dziurka,jesli tak jak u mnie nie ma komina,jeden paczek wedruje do srodka.
  • 8. Nie mamy co sie obawiac,ze warstwy sa nierowne,ze gdzies jest za malo,a gdzies za duzo,podczas ponownego wyrastania ( ok.20 min ),wszystko sie wyrowna.
  • 9. Pieczemy przez 30 min,potem wyciagamy tortownice i studzimy .
    Mozemy polac dodatkowo calosc lukrem bialym - jesli ktos lubi dodatkowe kalorie ( :) )
    Mam nadzieje ze pomysl sie spodoba.
  • 10. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować