Drozdzowe ciasto nie potrzebuje szczegolnej rekomendacji,lubimy je w kazdej postaci-zapewniam ze paczki tak przygotowane zaskocza nas samych i domownikow.
Pączki odrywane w posypce kakaowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drozdze rozpuszczamy w cieplym mleku wraz z cukrem-odstawiamy.
Do miski przesypujemy make,dodajemy cukier ,szczypte soli i mieszamy ,potem robimy dolek,dodajemy zaczyn z drozdzy,jajko,maslo i reszte mleka-wszystko mieszamy najpierw lyzka,potem przez chwile wyrabiamy ciasto reka.
2.Miske z ciastem okrywamy jak zawsze najpierw folia,potem sciereczka i odstawiamy do wyrastania na 1 godz.
3.Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc wykladamy je na deske i wyrabiamy nieco,nastepnie wazymy je i dzielimy na rowne czesci ( u mnie bylo 10 porcji ).
4.Piekarnik nagrzawamy do 180stC.
5.W osobnej miseczce mieszamy kakao z cukrem .
Tortownice ( moze byc jak najbardziej z kominem ) smarujemy maslem i pudrujemy kakao.
7.Gotowe paczki ukladamy warstwowo ,jesli mamy tortownice z kominem,powstana dwie warstwy z dziurka,jesli tak jak u mnie nie ma komina,jeden paczek wedruje do srodka.
8.Nie mamy co sie obawiac,ze warstwy sa nierowne,ze gdzies jest za malo,a gdzies za duzo,podczas ponownego wyrastania ( ok.20 min ),wszystko sie wyrowna.
9.Pieczemy przez 30 min,potem wyciagamy tortownice i studzimy .
Mozemy polac dodatkowo calosc lukrem bialym - jesli ktos lubi dodatkowe kalorie ( :) )
Mam nadzieje ze pomysl sie spodoba.
Komentarze