Pączki i obwarzanki

4.51 (154 ocen)

Pączki i obwarzanki robię zawsze z tego samego ciasta wychodzą zawsze -z tej porcji wychodzi bardzo dużo.. jeśli chcesz mniej , podziel proporcje

Składniki:

  • ok 1,5 kg mąki
    0,75 litr mleka
    8 dkg margaryny
    5 dkg drożdży
    4-5 żółtek
    2 łyżki alkoholu
    cukier
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki

Pączki i obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki i obwarzanki 1. Mleko zagrzać tak by bylo dobrze cieple nie gorące, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki
    dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru
    i utarte z cukrem żółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, (zawsze wyrabiam ręką, przy cieście drożdżowym nie ufam robotom) wlać alkohol dodać roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać,
    przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia..
    wyjąć ciasto po trochu na stolnicę. Formować pączki obwarzanki lub inne, odstawić do wyrośnięcia... smażyć w rozgrzanym tłuszczu..
    na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować