Pączki babci Ani

4.25 (4 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe pączki, puszyste, delikatne :) oczywiście z moją ulubiona konfitura z płatków róży, ale dla pozostałych domowników zrobiłam z marmoladą :D.Przepis, który już na stałe zagości w waszych domach, gdy tylko go wypróbujecie, w końcu nasze babcie i prababcie mają i miały najlepsze przepisy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 48 sztuk

    1 i 1/2 kg mąki pszennej
    1 L mleka
    10 żółtek
    1 szklanka cukru
    8 dag drożdży
    3/4 kostki margaryny
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki babci ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance ciepłego mleka rozdrabniamy drożdże dosypujemy łyżeczkę cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. W pozostałym mleku rozpuszczamy margarynę i dodajemy śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka utarte na puszystą masę z pozostałym cukrem, wyrośnięty zaczyn, wlewamy ciepłe mleko z margaryną i wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.. Jeżeli będzie za rzadkie podsypujemy troszkę i wyrabiamy ponownie :). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 3. Ciasto dzielimy i wałkujemy na oprószonej stolnicy na grubość 1 cm, wykrawamy kółka o śr. 7 cm, na jedno kładziemy nadzienie, przykrywamy drugim kółkiem lekko rozklepujemy przy brzegu i ponownie wykrawamy wykrawaczem, odstawiamy na posypaną tace i przykrywamy na 30 minut.
  • 4. Rozgrzewamy olej i smażymy po 2 minuty z każdej strony( nie powinny szybko się rumienić , w przeciwnym wypadku będą w środku surowe ) ,odsączamy na papierowym ręczniku . Dowolnie dekorujemy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować