Pączki mojej babci

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

to jeden z przepisów, które przechodzą w rodzinie z pokolenia na pokolenie; pączki smażone na smalcu i koniecznie obtoczone obficie w cukrze pudrze

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej
    8 żółtek
    2 jajka
    16 dag cukru
    16 dag drożdży
    16 dag masła
    2 szklanki letniego mleka
    1 łyżka wódki
    1 kilogram smalcu wieprzowego
    400 gram powideł śliwkowych
    cukier puder do obtoczenia pączków
    mąka do podsypania pączków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mleka. Dokładnie rozetrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do mąki razem z żółtkami, jajkami, cukrem, mlekiem, wódką oraz wyrośniętym rozczynem. Dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką dobrze je napowietrzając. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
    Na stolnicy wysypać mąkę. Łyżką nabierać porcje ciasta i odkładać na wysypaną mąką stolnicę. Następnie każdą porcję ciasta rozłożyć na ręce. Na środek nałożyć łyżeczką powidła i zlepić dokładnie brzegi formując pączka. Odłożyć ponownie na stolnicę.
    W garnku rozgrzać smalec. Smażyć na nim pączki z dwóch stron.
    Po usmażeniu ostudzić. Przed podaniem obtoczyć obficie w cukrze pudrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować