Pączki mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mleka. Dokładnie rozetrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do mąki razem z żółtkami, jajkami, cukrem, mlekiem, wódką oraz wyrośniętym rozczynem. Dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką dobrze je napowietrzając. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Na stolnicy wysypać mąkę. Łyżką nabierać porcje ciasta i odkładać na wysypaną mąką stolnicę. Następnie każdą porcję ciasta rozłożyć na ręce. Na środek nałożyć łyżeczką powidła i zlepić dokładnie brzegi formując pączka. Odłożyć ponownie na stolnicę.
W garnku rozgrzać smalec. Smażyć na nim pączki z dwóch stron.
Po usmażeniu ostudzić. Przed podaniem obtoczyć obficie w cukrze pudrze.
Komentarze