Pączki babci

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam pączki mojej babci. Idealne na tłusty czwartek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dkg mąki
    3 żółtka
    1 jajko
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    8 dkg drożdży
    1/2 kieliszka wódki
    tłuszcz do smażenia
    Nadzienie
    1 słoiczek wiśni drylowanych

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-151eyrd 1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać i zagnieść mikserem. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • image-1qucnr0 2. Następnie odrywać po kawałku, rozpłaszczyć na dłoni, kłaść na środek każdego placka wiśnie i starannie zlepić, formując pączki. Ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-0v5in2r 3. W rondelku rozgrzać tłuszcz. Na gorący kłaść pączki. Smażyć najpierw z jednej a później z drugiej strony na złoty kolor. Usmażone przekładać na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by ociekły z tłuszczu. Pączki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować