Pączki :)

4.48 (192 ocen)

Najlepsze pączki jakie jadłam :) Przepis siostry Anieli z lekkimi modyfikacjami. Pączki jeszcze ciepłe znikały w mgnieniu oka. Są to moje pierwsze pączki jakie piekłam i udały się genialnie. Jeśli szukacie przepisu na naprawdę dobre pączki to polecam.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    2 szklanka mleka
    20 dag cukru
    10 dag masła
    8 zółtek
    szczypta soli
    olejek ( ja dałam niecały duży pomarańczowy)
    2 kieliszki wódki
    olej lub smalec do smazenia
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Marmolady

Pączki :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy trochę cukru ( u mnie 2 czubate łyżki) mieszamy do tego wkruszamy drożdże mieszamy pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Masło rozpuszczamy.
  • 3. Do miski wsypujemy mąkę , pozostały cukier, szczyptę soli, zółtka olejek ,dwa kieliszki wódki oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy. Ciasto nie ma być bardzo zbite, jeśli by wyszło zbyt zbite dodać trochę mleka ( u mnie nie trzeba było). Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do całkowitego wchłonięcia się masła. Przykrywamy i odstawiamy aż podwoi objętość 1-1,5 godziny.
  • 4. Wyrośnięte ciasto zarabiamy . Odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy kółka szklanką. Pozostawiamy do wyrośnięcia około pół godziny.
  • 5. Tłuszcz rozgrzewamy ( u mnie pół na pół smalec z olejem rzepakowym). Smażymy pączki,żeby wyszedł jasny rant wokół pączka ( wygladają jak ze sklepu) trzeba najpierw smażyć pączki pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia. Odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  • 6. Gotowe pączki nadziewamy szprycą i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Żeby pączki nie piły tłuszczu do gorącego oleju wrzucamy surowego ziemniaka pokrojonego ciut grubiej niż na frytki. Jedna frytka na jedną partie pączków. W oryginale był olejek rumowy, ale dla mnie lepszy jest pomarańczowy Z przepisu wyszło mi 55 pączków wielkości tych z biedronki. Do nadziania pączków możemy użyć ulubionej marmolady, czy każde innego ulubionego nadzienia. Ja nadziewałam część budyniem, część marmoladą różaną, a pozostałe dżemem marchewkowym o smaku pomarańczy :) W oryginale siostra Aniela smażyła pączki z nadzieniem ja jednak wolałam smażyć bez a później już upieczone nadziewać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować