http://doostatniegookruszka.blox.pl/2013/01/Paczki.htmlPrzepis na pączki znalazłam u niejakiej Magdy Dajnowskiej i przyznam, że wyszły całkiem smaczne.
Składniki:
1 kg i 1 szklanka mąki
10 dag drożdży
10 dag cukru
1 jajko
4 żółtka
1/2 kostki masła
1/2 litra mleka
1 kieliszek spirytusu lub octu
skórka cytrynowa kandyzowana
konfitura
cukier puder
olej do smażenia
1.Mleko podgrzewam i w ciepłym rozpuszczam drożdże, dodaję 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 min. Gdy ciasto podwoi swą objętość dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, resztę cukru, całe jajko, żółtka, resztę mąki oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Mieszam wszystko i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na ok 40 min. Wykładam na podsypany mąką blat i rozwałkowuję ciasto na grubość ok 1 cm. Szklanką wycinam po 2 kółka na jednego pączka. Na środku pierwszego koła kładę pół łyżeczki marmolady i przykrywam drugim kółkiem i sklejam brzegi. Odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy wszystkie pączki są gotowe, rozgrzewam olej w garnuszku i wrzucam wyrośnięte pączki na gorący tłuszcz. Smażę na rumiano z obu stron .Wyjmuję na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączam i obtaczam w cukrze pudrze. Studzę ok 1 godz.
Komentarze