OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM

4.85 (183 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne mięsko w aksamitnym sosie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 50 dkg ozorków wieprzowych
    - 3 ziarenka ziela angielskiego
    - 1 cebula
    - kostka rosołowa do żeberek (może być inna)
    - 2 ząbki czosnku

    Sos chrzanowy :
    - 1 łyżka masła
    - 2 łyżki mąki
    - 1,5 szklanki wody
    - 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (lub więcej)
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.85 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ozorki wieprzowe 1. Ozorki dokładnie wypłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się z obu stron przy nasadzie. Dać do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować.
    Jak będą półmiękkie, dodać ziele angielskie, obraną cebulę w całości, ząbki czosnku i kostkę rosołową.
    Gdy ozorki będą miękkie, przełożyć je do zimnej wody, żeby trochę przestygły. Obrać ozorki ze skórki i dać z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Jeszcze chwilę pogotować.
    Wyjąć z wywaru i każdy pokroić na dowolne plastry.
    Podajemy z ziemniakami z wody i ostrym sosem chrzanowym oraz zasmażanymi buraczkami.
  • 2. Sos :
    Masło stopić, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Mieszając, wlewać wodę, zagotować. Dodać chrzan, cukier, przyprawe uniwersalna i chwilkę pogotować, ciągle mieszając.
    Gorącym sosem polać ozorki.

Porady

Dodając chrzan do sosu, należy próbować i dać tyle, ile potrzebujemy do uzyskania oczekiwanej ostrości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować