"Oszukańce" czyli gołąbki bez zawijania

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego(u mnie łopatka wieprzowa)
    500 g kapusty pekińskiej
    2 torebki ryżu
    3/4 szklanki kaszy manny
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżeczki czosnku w proszku
    Olej
    Sos pomidorowy:
    1l bulionu
    słoiczek koncentratu pomidorowego(200 g)
    liść laurowy
    ziele angielskie
    vegeta
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"oszukańce" czyli gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso włożyć do miski.Kapustę poszatkować,posolić i odstawić na 15 minut.W tym czasie zagotować wodę,włożyć ryż i gotować 5 minut krócej niż podane na opakowaniu.Cebulę kroimy z kosteczkę.
  • 2. Do mięsa dodajemy jajka,kapustę, kaszę manne,czosnek oraz ryż.Wszystko razem wyrabiamy, aż składniki się połączą. Następnie formujemy gołąbki, obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
  • 3. Sos pomidorowy:
    Do brytfanki wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystko zagotowujemy, zagęszczamy mąką i wkładamy do niego wcześniej podsmażone gołąbki. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.20-30 min

Porady

Z tej ilości wychodzi 15 gołąbków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować