"Orzeszki"

4.5 (176 ocen)

  • 3 godz.

Nasz rodzinny specjał, a także doskonały pomysł na "słodki prezent" dla najbliższych.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4,5 szkl. mąki
    300 g margaryny
    3-4 żółtka jajek
    3/4 szkl. cukru pudru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa:
    1 i 1/2 szkl. cukru kryształu
    1/2 szkl. wody
    1 margaryna
    3 łyżki kakao
    2 szkl. mleka w proszku
    zapach rumowy
    150 g orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    cukier puder i kakao do obsypania
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

"orzeszki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim foremki do orzechów, które układamy na blasze i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
  • 2. Masa:
    Wodę, cukier i kakao mieszamy (w garnku) i doprowadzamy do zagotowania, następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min. od czasu do czasu mieszając. Po upływie 10 min. masę zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i mieszamy - energicznie do momentu rozpuszczenia się margaryny, następnie mieszając stopniowo dodajemy mleko w proszku. Na koniec dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie i zapach rumowy, mieszamy.
    Tak przygotowaną masę odstawiamy do zgęstnienia, najlepiej w chłodne miejsce na 2-3 godz.
    Masą wypełniamy orzechy łącząc dwie połówki. Obsypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.

Porady

Orzechy równie dobrze smakują bez dodatku orzechów włoskich do masy. Orzechy możemy przechowywać nawet do 3 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować