1.Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim foremki do orzechów, które układamy na blasze i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
2.Masa:
Wodę, cukier i kakao mieszamy (w garnku) i doprowadzamy do zagotowania, następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min. od czasu do czasu mieszając. Po upływie 10 min. masę zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i mieszamy - energicznie do momentu rozpuszczenia się margaryny, następnie mieszając stopniowo dodajemy mleko w proszku. Na koniec dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie i zapach rumowy, mieszamy.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do zgęstnienia, najlepiej w chłodne miejsce na 2-3 godz.
Masą wypełniamy orzechy łącząc dwie połówki. Obsypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Porady
Orzechy równie dobrze smakują bez dodatku orzechów włoskich do masy.
Orzechy możemy przechowywać nawet do 3 tygodni.
Komentarze