Ciasto na orzeszki
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag tłuszcze( pół na pół masło i margaryna)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3-4 żółtka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa do orzeszków:
- 1/2 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag orzechów mielonych
- 1 kostka masła lub margaryny
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 3-4 łyżki spirytusu
Żółtka,cukier waniliowy,cukier puder-dobrze roztrzepać.
Mąkę,proszek do pieczenie,tłuszcz-posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i wyrobić ciasto.
Foremki wysmarować tłuszczem.
Wyłożyć cienką warstwę ciasta i wyrównać. Piec na złoty kolor.
2.Masa:
Wyk.:
Z mleka,cukru waniliowego, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę,dodać orzechy,przestudzony budyń i spirytus.
Nakładać masę do połówki orzecha tak by lekko wystawała i przykryć drugą połówką. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze