Orzechówka - syrop z zielonych orzechów dla zdrowotności

4.46 (186 ocen)

  • 60 min

Zielony orzech włoski ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, syrop bądź nalewka są prawdziwym rarytasem i nie powinno jej zabraknąć w domowej apteczce. Miękkie zielone orzechy zbieramy końcem czerwca lub początkiem lipca.

  • 60 min

Składniki:

  • Przygotowanie:

    Waga orzechów powinna odpowiadać wadze cukru w stosunku 1:1

    1 kg zielonych orzechów włoskich
    1 kg cukru kryształu
Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Orzechówka - syrop z zielonych orzechów dla zdrowotności - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zebrane orzechy dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plastry, (kroimy w rękawicach, gdyż orzech bardzo brudzi! ). W słoju przesypujemy plastry orzecha cukrem, odstawiamy w ciemne miejsce na 2 do 3 tygodnie, od czasu do czasu mieszając.

    2. Syrop, który się wytworzy zlewamy i odstawiamy na kilka godzin, przygotowujemy butelki i ponownie zlewamy uważając, aby na spodzie pozostał powstały osad. Do syropu dla walorów smakowych można dodać kilka goździków, korę cynamonu lub laskę wanilii.

Porady

Gotowy syrop można stosować profilaktycznie lub doraźnie wg. potrzeb od 10 do 40 kropel dziennie. Na nasz układ trawienny wpływa odtruwająco, przeciwzapalnie, grzybobójczo, podaje się go przy zatruciach i biegunce, wzmacnia nasz organizm i oczyszcza krew, zewnętrznie można nim przecierać skórę z problemem trądziku czy łuszczycy. Jeśli chodzi o walory smakowe to daleko mu do smakołyka, ale jak wiadomo ,,nie wszystko złoto co się świeci,,.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować