Orzechówka z młodych orzechów włoskich

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Orzechówka jest rodzajem nalewki posiadającej właściwości zdrowotne. Dobra na dolegliwości żołądkowe

Składniki:

  • 1/2 kg orzechów włoskich zielonych
    1 kg cukru
    10 goździków
    1 łyżeczka cynamonu
    sok z 1 cytryny
    1/2 l wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Napoje Alkohole Nalewki

Orzechówka z młodych orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nomyhe 1. Zebrać młode orzechy, które po przekrojeniu nie posiadają jeszcze brązowej otoczki, ale mają wyraźną białą podstawę orzecha. Każdy owoc należy przekroić na pół. Najlepiej ubrać lateksowe rękawiczki, bo sok bardzo barwi. Włożyć orzechy do słoja i zasypać cukrem. Dodać pozostałe składniki.
  • image-0v3riy0 2. Tak przygotowane orzechy powinny stać przez 2 tygodnie. Codziennie przemieszać ruszając całym słoikiem, żeby cukier się rozpuścił. Przecedzić orzechy i połączyć z alkoholem. Zamiast wódki można dodać spirytus. Nalewka jest gotowa do spożycia po paru dniach. Na zdrowie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować