ORZECHOWIEC

  • wyświetlono: 3536 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

....

Składniki

ciasto: 1/2 kg mąki,
szklanka cukru,
20 dkg margaryny/masła,
2 jaja,
2 łyżki mleka,
2 łyżki miodu,
łyżeczka sody

masa orzechowa: 1/2 szklanki cukru,
10 dkg margaryny,
2 łyżki miodu,
25-30 dkg orzechów włoskich

krem: budyń waniliowy,
25 dkg masła,
3 łyżki cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

ORZECHOWIEC

  • 1. Margarynę roztopić, ostudzić. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć jedną część ciasta i upiec (ok 15 min w 170 st C ). Na drugą połowę wyłożyć masę orzechową i piec ok 20 min w 170 st C.
    Orzechy pokruszyć, wsypać do garnka, dodać wszystkie składniki, zagotować.
    Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo budyń do masła cały czas ucierając. Na ciasto bez orzechów wyłożyć krem, przykryć ciastem z orzechami. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze

Podobne przepisy

Orzechowiec

Dodane przez: andzia006

Orzechowiec

Idealny do mocnej kawy.

orzechowiec

Dodane przez: Maggi79

ORZECHOWIEC

szybko się go robi, wszystkim smakuje...

orzechowiec

Dodane przez: Milena127

ORZECHOWIEC

Świetnie wyglada i również świetnie...

orzechowiec

Dodane przez: koalka

Orzechowiec

Pyszne ciasto ze skartelizowanymi...

przepyszny orzechowiec

Dodane przez: sylwia0807

orzechowiec

przepyszne ciasto dla wielbicieli...

orzechowiec

Dodane przez: elka72

Orzechowiec

Orzechowy biszkopt przełożony migdałowym...