Oponki serowe z zeszytu mamy

4.48 (187 ocen)

  • 15 min

Nie jadłam ich już od lat, więc postanowiłam sobie przypomnieć smaki pamiętane z dzieciństwa. Dawno, dawno temu moja mama i ciocia umawiały się i wykonywały je razem. Caaaałe góry oponek.

  • 15 min

Składniki:

  • 0,5 kg białego sera
    1 szklanka cukru
    1/2 margaryny
    2 jaja
    1 łyżeczka sody
    1 kg mąki pszennej
    2 łyżki śmietany
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki serowe z zeszytu mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oponki serowe z zeszytu mamy 1. Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Ser mielimy, dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości około 1 cm, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, a w nich za pomocą kapsla otwory.
  • 3. Wycięte oponki smażymy jak pączki - na głębokim oleju, gdy zarumieni się jedna strona, odwracamy i rumienimy drugą stronę. Wyjmujemy na talerz, a po odsączeniu z oleju przekładamy na drugi talerz i oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować