Nie jadłam ich już od lat, więc postanowiłam sobie przypomnieć smaki pamiętane z dzieciństwa. Dawno, dawno temu moja mama i ciocia umawiały się i wykonywały je razem. Caaaałe góry oponek.
15 min
Składniki:
0,5 kg białego sera
1 szklanka cukru
1/2 margaryny
2 jaja
1 łyżeczka sody
1 kg mąki pszennej
2 łyżki śmietany
olej do smażenia
Oponki serowe z zeszytu mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Ser mielimy, dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
2.Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości około 1 cm, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, a w nich za pomocą kapsla otwory.
3.Wycięte oponki smażymy jak pączki - na głębokim oleju, gdy zarumieni się jedna strona, odwracamy i rumienimy drugą stronę. Wyjmujemy na talerz, a po odsączeniu z oleju przekładamy na drugi talerz i oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze