Oponki serowe

4.49 (167 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i chrupiące. Bardzo długo zachowują świeżość.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g sera półtłustego
    500g mąki pszennej
    100g cukru kryształu
    2 cukry waniliowe
    4 żółtka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    250ml śmietany 18%
    1 łyżka spirytusu
    Dodatkowo
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Ser

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oponki serowe 1. Mąkę wysypać na blat, dodać ser ( nie mielimy), cukry, żółtka, sodę, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1.5 cm
    Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę zakrętką.
    W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzać olej. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu, ale na drugi, trzeci dzięń też są pyszne nie twardnieją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować