"Ogórkowa" w słoiku

4.5 (183 ocen)

Jeśli tak jak i ja lubicie zupę ogórkową, to pójdźcie na łatwiznę i przygotujcie sobie wcześniej warzywa. Wystarczy je zetrzeć na tarce i poddać procesowi kiszenia, zupełnie jak na zwykłe kiszone ogórki.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    koper (łodygi i baldachy)
    chrzan
    czosnek

    Zalewa:
    1l wody
    4 dkg soli
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupa ogórkowa Przetwory

"ogórkowa" w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki (niekoniecznie) i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dajemy po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Wkładamy ogórki nie ugniatając ich zbytnio i zalewamy zagtowaną i przestudzoną zalewą Mocno zakręcamy. Pozostawiamy kilka dni w temp. pokojowej po czym znosimy do piwnicy (w chłodne miejsce).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować