Ogórki po japońsku

4.5 (144 ocen)

  • 15 min

Dla tych, którym znudziła się mizeria, przedstawiam alternatywę czyli ogórki po japońsku z sezamem i chrzanem wasabi.Zaskakujący słodko-kwaśno-ostry smak z chrupiącym sezamem.

  • 15 min

Składniki:

  • • 6 ogórków gruntowych
    • 1 łyżeczka soli
    • 1-2 łyżeczki chrzanu wasabi
    • 1 łyżka octu winnego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki sezamu
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Ogórki po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ogórki obrać i zetrzeć na plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać wodę z ogórków.
    • Połączyć razem sos sojowy, wasabi, ocet winny, cukier i wymieszać z ogórkami.
    • Sezam uprażyć na suchej patelni i wymieszać z ogórkami. Ja użyłam również do ozdoby szczypty czarnego sezamu.

Porady

Ostrość regulujemy ilością dodanego wasabi, ja dałam tylko 1 łyżeczkę, bo nie przepadamy za ostrymi daniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować