Ogórki kiszone tradycyjne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moje ulubione ogórki. Smakują wspaniale każdej porze roku. Przygotowane według receptury mojej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    ok. 4 szkl wody
    20- 30 g soli do przetworów
    koper nasienny
    czosnek
    chrzan
    gorczyca
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jędrne i niezbyt duże ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoikach. Dodajemy obrany i pokrojony w paski chrzan, ząbki czosnku, koper oraz gorczycę.
  • 2. Wodę z solą gotujemy. Gorącą zalewą pokrywamy ogórki. Natychmiast nakładamy pokrywki i mocno dokręcamy.
  • 3. Kiedy przestygną wynosimy w chłodne miejsce. Jeżeli po dwóch tygodniach pojawi się pleśń, zbieramy ją a powstały sok przecedzamy.
  • 4. Zalewamy nim ponownie ogórki i pasteryzujemy według przepisu na ogórki konserwowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować